Jadłospis

Poniedziałek 13.05.2024

Zupa krem z dyni z pestkami dyni: wywar mięsny, dynia,

pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietanka 18%, sól, pieprz, imbir, natka pietruszki, pestki dyni.

Makaron z twarogiem polany sosem waniliowym :

makaron razowy świdry(mąka razowa z pszenicy durum, mąka razowa z pszenicy zwyczajnej, woda),

twaróg(mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), mleko,

jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), śmietanka 18%, cukier waniliowy

 Woda

Nektarynka

Wtorek 14.05.2024 TYLKO ZERÓWKI

Zupa zacierkowa z ziemniakami: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por,

makaron zacierka(mąka makaronowa pszenna), ziemniaki, natka pietruszki, przyprawy.

Pierś z kurczaka grilowana: pierś z kurczaka,papryka słodka, smak natury, pieprz. Ryż.

Zielona fasolka z masłem: fasolka, masło(śmietanka pasteryzowana, mleko

pasteryzowane, kultury bakterii).

Napój jabłkowy (sok 100%, woda)

Ciasteczka zbożowe(mąka pszenna pełnoziarnista, żytnia, płatki owsiane, olej

słonecznikowy, owoc 7%)

Środa 15.05.2024 TYLKO ZERÓWKI

Zupa wiosenna z makaronem: wywar z mięsny, fasolka szparagowa, groszek,

marchewka, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii),

przyprawy, natka pietruszki.

Kotlet mielony: karkówka, szynka, jajka, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda),

przyprawy, olej. Ziemniaki . Surówka z kapusty pekińskiej: kapusta pekińska, ogórek

konserwowy, marchewka, kukurydza, koper, przyprawy, olej.

Woda

Jabłko

Czwartek 16.05.2024 TYLKO ZERÓWKI

Zupa z cukinii z makaronem: wywar mięsny , makaron świdry pszenny, cukinia,

marchewka, pietruszka, seler, por, śmietanka 18%, masło.

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym: karkówka, szynka, jajka, koncentrat

pomidorowy, mąka pszenna, przyprawy, natka. Kasza bulgur. Bukiet warzyw z wody:

brokuł, kalafior, fasolka.

Kompot (woda, owoce mrożone, cukier)

Jogurt((mleko, śmietanka, przecier owocowy, sok, żywe kultury bakterii jogurtowych)

Piątek 17.05.2024

Zupa pieczarkowa z makaronem: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por,

pieczarki,makaron świdry(mąka makaronowa pszenna, woda), natka pietruszki.

Dorsz z pieca: Dorsz, masło(śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury

bakterii), koperek, cytryna. Ziemniaki. Surówka z pomidora: pomidor, jogurt

grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), szczypiorek, czosnek.

Lemoniada cytrynowa(woda, miód, cytryna)

Banan

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.

****************************************************************************************************************************************************

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.